Mesaj Sayısı : 6576 Rep Puanı : 19086 Rep Gücü : 42 Yaş : 37 Nerden : ist şişli
Konu: Urban Terror için Harita Yapımı (1) Çarş. Ara. 29, 2010 5:58 pm
ilginç bir maceraya atıldık daha geçen günlerde. sahibi olduğumuz BoğaziçiOyun.COM Urban Terror Sunucusu’nun forumundaki bir girdi ile başlayan bir süreç bu elbette. her hafta geleneksel olarak yaptığımız Bursa Buluşmaları‘nın birisinde harita yapma konusu tartışılmıştı. IIN// takımından AzraiL arkadaşımızın konuyu ortaya atmasıyla, üyesi olduğum [PiSi] takımından Tospa_ arkadaşımızda harita yapımında yardımcı olabileceğini bildirdi. elbette dökümanların tamamının ingilizce olması ve Türkçe olarak ne bir döküman ne de örnek harita olmaması konunun zorluğunu bir nebze olsun ortaya koymaya yetiyordu. bir tarihte harita yapımı ile alakalı onlarca makale okumuş ve gerekli olan yazılımları Pardus’a kurmuştum ama tam anlamıyla becerememiştim. ondan dolayı da konuyu tam da orada sonlandırmış, harita yapımına çok da fazla bulaşmamıştım. ama UrbanTerror.Net içerisindeki harita testleri bölümünü de izlemekten geri kalmamıştım. Pardus’ta yazılımın zor kurulumu ve kullanımı da beni vazgeçiren nedenlerden birisi olmuştu açıkçası. forumdaki girişimin ardından Teknik Yöneticiliği’ni yaptığım sunucudan dolayı bu işin içinde olmam gerektiğini herkes söylüyordu. ben ise olayın zorluğunu bildiğim için pek de bulaşmak istemiyordum. sonra cuma akşamı Tospa_’nın PC’sine (WinXP), UrTMapMaker programını kurduk. programın kurulumu bile insanı çileden çıkartacak kadar garip. gerçi biraz sabır ve okuyarak neyin nasıl yapılacağı konusunda kolayca fikir sahibi olabiliyorsunuz. ilk denemelerden sonra GTK Radiant’ı açıp bir şeyler karalamaya başladık. alışık olmadığımız bir arabirim olduğu için ilk başlarda kullanımı bayağı bir zor oldu. okuduğumuz ve takip ettiğimiz makaleler sayesinde kullanım biraz da olsun rahatlamıştı ama hiç de basit bir işe bulaşmadığımızı ilk deneme haritamızı UrbanTerror ile açtığımızda anladık. üzerinde biraz daha oynama yapıp ilk gezilebilir harita örneğimizi yaptık. iş bu aşamaya geldikten sonra arada bir kaç deneme daha yapıp, aklımızda çok uzun süredir -hatta 1 yıldır- olan bir harita üzerine çalışmalara başladık. şu anda neredeyse %25lik bir kısmı bitmiş durumda ve umarım en kısa süre içerisinde beta1 sürümünü beğenilerinize sunacağız. bu arada elbette ben de boş durmadan Pardus üzerine GTK Radiant’ın nasıl kurulacağını araştırmaya devam ettim. GTK Radiantla alakalı bazı problemler olduğu için ve idSoftware’in ZeroRadiant -aka GTK Radiant 1.6- diye bir yazılım yaptığı bilgisine ulaştım. gerekli bağımlı paketleri yükledikten sonra svn’dan yeni sürümünü indirip kurulumu gerçekleştirdim. ilgili sitedeki yönergeleri izleyerek gerekli ayarlamaları yapmak pek de zor olmuyor. ZeroRadiant’ı ilk açtığınız zaman zaten sistemimde kurulu olan UrbanTerror’ü -kaynak kod sürümünü- tanıdı ve ona uygun bir arabirim açtı. daha önce bir yerlere not aldığımız ayarlamaları yapıp programı hazır hale getirdim. Win sürümü ile, belki de 1.6 sürümü olduğu için olabilir en bariz değişiklik obje çiziminde bazı farklılıklar var. Pardus’ta kurduğum 1.6 sürümünde objeleri kilitleyerek çalışma yapabiliyorum. Win’deki 1.5 sürümünde ise tüm objeler bağımsız hareket yeteneğine sahip. gerçi bu bazı durumlarda Z-index’te çalışırken problemler çıkartabiliyor. çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor… en kısa süre içisinde kendi texture’larımızı da hazırlayıp, güzel bir harita ile karşınızda olacağız…